2010. július 28., szerda

Thuja occ. Recurva Nana 2. alakítás/ 2010.07.28.











3 megjegyzés:

  1. Szia Janó!
    Sokáig lamentáltam, hogy írjak-e, hogyan írjak. Állandóan azért küzdünk, hogy nem pörög a blog, nincsenek megjegyzések, nulla kritika. Ennek okán végül úgy döntöttem elmondom a véleményem, majd a végén kiderül miért e hosszú bevezető.
    Elsőre egy kérdés, amire talán jobb lenne megvárni a választ, de nem fogom.
    Mi a cél, hosszú-, rövidtávú ezzel a thujával? A képek mellett nincs semmi magyarázat, ezért ez nem derül ki. Mint ahogy nem derül az sem, mit miért csináltál. Ha és úgy tudom, hogy ez célod, hogy népszerűsítsd a bonsai-t, akkor szerintem ez fontos lehet. Egy kezdőnek mindenképpen hasznos.
    A növény alapmetszése, első alakítása szerintem jól sikerült, látszik a korona későbbi formája, érdekesek a kígyózó ágak. De az egész alap szinten bicsaklik. A törzs alsó része nyílegyenes, ezt egy ívekben, hajlításokban gazdag korona fejezi be. Nem tudok olyan szituációt elképzelni a természetben, ami ezt eredményezheti. Mi történhet a fával, amitől egy sokáig tartó egyenes, zavartalan növekedés hirtelen átvált egy rendkívül mozgalmas növekedésbe. Egy ilyen változatos növekedési irány mindig valami küzdelmet tükröz szerintem. A gyökértől induló egyenes törzs sokkal jobban indokolna egy egyenes ágrendszert, törzzsel párhuzamos emeletekkel. Majd leskiccelem és elküldöm.
    Az alsó, hosszan meghagyott ág jinné alakítása jó gondolat, de ebben a formájában ez túl hosszú, ráadásul erősen lefele irányul a vége, ami kiborítja a fát. Egy rövidebb jin erőteljesebb hatást válthatna ki. Ha ezt megspékelnéd a törzs élő részén, a koronán túlról induló sharival, ami ennél a jinnél ér véget, akkor az egész úgy tűnne, hogy a növény egy zavartalan növekedés után egyszer csak letört, letépte a kérget. Lehet, hogy a sharit egész a gyökérnyakig érdemes lenne levinni. Így képek alapján nehéz.
    Drótozás. Nem a drótok anyagával van problémám, én is használok natúr alu drótot, ami, lássunk be, sokkal olcsóbb, mint az elox és egy alakítás alatt lévő növényen egyáltalán nem zavaró, más kérdés, hogy kiállításra már nem illik. A drotozás vonalvezetése viszont tele van hibával. Rengeteg egymást keresztező drót, rosszul megválasztott vastagság, laza drótozás, zavaró drótvégek. Láttam, hogy létrehoztatok, szerveztetek bonsai tábort gyerekeknek, szeretnéd népszerűsíteni, kvázi oktatni ezt az egész kultúrát. Akinek ilyen ambíciói vannak, annak kutya kötelessége jól csinálni. Nem szeretném, ha ezt bántásnak vennéd, fogadd építő kritikaként.
    Bocs, hogy személyes ismeretség nélkül kritizállak, remélem lesz alkalmunk találkozni, hogy jobban megismerjük egymást.
    Üdv!
    Tóth-Szabó Balázs

    VálaszTörlés
  2. Szia Balázs. Természetesen egyet értek veled a kritikát jól bírom és el is várom! A növénnyel kapcsolatban teljesen igazad van ez egy fotó sorozat az alakítás egy részéről, mivel (sajnos) nem sok időm van így mindig kicsit tudok alakítani, de ez nem lesz mindig így. A bonsai táborban természetesen nem így mutatjuk meg a drótozást erről teszek fel képeket, hogy alakítunk a táborban. Én nem mondtam hogy profi vagyok a dolgokban még de törekszem rá, sajnos a nap 24 órája kevés és idő hiányában szenvedek Sándorral is ezt taglaltuk a héten! Lehet, hogy nem látszom túl precíznek, de aki volt nálam az nem ezt mondja, ez az alakítás tényleg sok hibát rejt, de én túráim során sok fát láttam kidőlve és fekvő helyzetből kitörő kusza ágrendszerrel erre a kis fámra hasonlító pózban voltak természetes élőhelyükön.

    Remélem találkozunk 14 - én .
    Janó

    VálaszTörlés
  3. Szia Janó!
    Jól van, megnyugodtam. Tényleg nem célom másokat leszólni, megbántani, pláne, hogy nem sok alapom van rá. De azt gondolom, hogy véleménye lehet az embernek.
    A bonsai tábor-os képeket kíváncsian várom. Jó kezdeményezés, a gyerekek még nagyon nyíltak minden iránt. Tudom, mert nekem is van két lányom, gyakran megyünk együtt yamadorizi.
    Sajnos 14-e részemről nem fog menni. Már lezongorázott programom van aznapra, amit nem tudok lemondani. Ha tudod vedd fel, szeretném utólag megnézni. Láttam a fákat kint Érden..., ígéretesek.
    Szép napot! Balázs

    VálaszTörlés