2011. február 22., kedd

Zelkova - általános, formatartó metszése.

 Általános, formatartó metszés.

A téli hónapokban a lakásban tartott bonsaiunk megnyurgult hajtásokat hozhat.
Miért is van ez?
A növények növekedéséhez három létfontosságú feltételnek kell meglenni az egyenletes növekedéshez.
Az egyik ilyen elem a fény, a fénymennyiség. A téli hónapok alatt a napos órák száma lényegesen kevesebb, mint a tavaszi és nyári időszakban, ezért a növény nem tud megfelelő mennyiségben fotoszintetizálni.
Ha a hőmérséklet a lakásunkban megfelelő a növény fejlődéséhez és mi rendszeresen betartjuk az öntözést, de a fénymennyiség nem elegendő mértékű, a növényünk fejlődési ritmusa”felborul”, s ebből adódóan elkezd hosszú, nyurga hajtásokat hozni. Ilyenkor a levelek mérete is megnövekszik, amit a fénymennyiség hiánya okoz, így a hosszú hajtásokkal és a levelek megnagyobbodásával igyekszik minél több fényhez jutni.
A növényünk erején felül teljesít ebben az időszakban, igyekszik tartalékaiból hajtásokat növeszteni, ami a téli időszakra nem kellően felkészített növénynél végzetes lehet, mivel lassan feléli a benne rejlő tartalékot, s képes tavaszra feladni a küzdelmet.
Mit is tehetnénk, hogy fák épségben átvészelje a téli időszakot lakásunkban?

 
A nyurga hajtások metszésével korlátozni tudjuk növényünk túlbuzgó hajtásnövekedését.
A fenti képen látható fán kialakult hajtások mértékét lehetőleg ne várjuk meg.
Egy metszéssel sokat segíthetünk növényünk kondiciójának megtartásában, valamint a forma és lombtömörség megőrzésében.
A nyurga hajtásokat egyenként vágjuk vissza addig a mértékig, ahol az új zöld hajtás, s a  tavalyi már megfásodott ág találkozik. A visszavágásnál ajánlott két levélpárra visszavágni növényünket. Fontossága a két levélpárnak, hogy a növény nem kényszerül oly mértékű hajtásintenzitásra a visszametszést követően, hogy minden alvórügyből előtörjön, hanem meghagyva a levélpárokat csak a kívánt mennyiségű lombfelületet pótolja magának.

A metszést fentről lefelé haladva érdemes kezdeni, mivel a felső ágtraktusban elhelyezkedő hajtások szoktak a legnagyobb mértékben meghosszabbodni.


 


Ilyenkor érdemes menetközben eltávolítani az elszáradt, elhalt ágrészeket is.
Ha sikeresen elvégeztük a metszést mérjük fel, hogy nem metszettünk-e bele olyan mértékben az ágrendszerbe, hogy esetleg vastagabb ágat is levágtunk. Ha ilyen előfordult, sebkezelést kell alkalmazni az adott vágási felületen, így elkerülhetjük a betegségek bejutását.

A metszés végeztével tegyük vissza a megszokott helyére növényünket és az eddig folytatott rendszeres öntözéssel a tavaszi átültetéséig (március első kéthete) gyönyörködjünk bonsaiunk megújult szépségében.

További részletek itt olvashatók!


Hirth János

1 megjegyzés:

  1. Hali!
    Köszi ezeket az írásokat, amik a tapasztalataidnál is olvashatóak, sokat lehet belőlük tanulni :)

    VálaszTörlés