2011. február 24., csütörtök

Talajfertőtlenítés fontossága a bonsai nevelésben!

Talajfertőtlenítés fontossága a bonsai nevelésben!


A talajfertőtlenítők egy olyan fontos mozzanata a bonsai nevelésnek, amivel elkerülhetjük a több éves munkánk kárba veszését!
Az egyedileg kevert ültető közeg összetétele általában 4-5 fajta alkotó elemből áll, ezért az így összeállított keverékben megbújhatnak vagy kifejlődhetnek olyan paraziták, gombák, rovarok , amik károsíthatják bonsaiunk gyökérzetét. Ezért ajánlom, figyelmébe minden bonsais kollégának, aki még nem alkalmazza ezt a védelmi formát.

Milyen szert használjunk és hogyan?
A fertőtlenítőszerek skálája igen nagy, sőt van több csoport amire most nem térnék ki. Arról mondanék véleményt és merném ajánlani, amit én is használok, kipróbált és a gyakorlatban működőik.

Csoportosításuk:
- Általános hatású
- Rovarölő hatású
- Gombaölő hatású
1 – Az általános hatású szerek mind gázhatásúak. Többségükből a talajban metil-izocianát képződik, ami olyan erős hatású, hogy az adagolástól függően valamennyi csoportba tartozó élőlény kiirtására alkalmas, de szakszerűtlenül alkalmazva a kultúrnövényre is mérgező.
Granulátum formában lehet beszerezni, gyenge méreg így mindenki hozzájuthat bármely gazdaboltban.

Magam ezt használom, és a következő képen alkalmazom:
Az átültetés megkezdése előtt felmérem a talaj mennyiségét, hogy hány litert szükséges ekkora mennyiséghez. A szert nem keverem előre az ültető közegbe, csak akkor használom mikor átültetek.
Ugyanis ha előre bekeverjük a szert, akkor kölcsönhatásba lép a talajban rejlő nedvességgel és elkezd gázt fejleszteni, így mire elkezdünk vele dolgozni már elillant és nem biztos, hogy a megfelelő mennyiség kerül az adott bonsai ültető közegébe.
A földkeverék felhasználása közben adagolom a fertőtlenítőszert, s a földbe keverve várjuk az eredményt. Az átültetés közben mikor a tálba helyeztük a bonsait és rögzítettük, utána keverjük az ültető közegbe a megfelelő mennyiségű talajfertőtlenítő szert (ez nálam bevált és jól működik).

Miért ilyenkor szórom a talajra?
Az elején említettem, hogy ez a szer egy általános talajfertőtlenítő szer, ami gáz hatású, tehát alkalmazását követően a talajban gáz képződik, ami átjárja a teljes talajszerkezetet, így fejti ki a fertőtlenítő hatását. Ezért ha a talaj felszínére szórjuk , akkor értelemszerűen nem ott adja le „ jótékony hatását” ahol azt mi szeretnénk.

Fontos!
A szert zárt térben ne alkalmazzuk , bár gyenge méreg , de nem ajánlott!
Alkalmazását követően célszerű pár napra a bonsait szabad levegőn tartani , míg a szer kifejti hatását .

Az általam használt szer a Bomber 1,5 G rovar és talajfertőtlenítő szer. 
Hatóanyag: 15% teflutrin

További hasznos infókat itt találsz! 
 

Hirth János

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése