2011. június 26., vasárnap

Carmona mac. – tévhitek, vagy mitől óvjuk és mitől ne!

Carmona mac. – tévhitek, vagy mitől óvjuk és mitől ne!

Carmona mac. Bórágófa.


Dél Ázsiában honos fácska, hazánkban igen kedvelt lett, fehér virágai miatt, viszont a tartásával kapcsolatos „tévhitek” miatt lassan kiszorul a kedvelt fajok közül, de miért is?!

A Carmonát sokan permetezik, fólia alá dugdossák stb….. ez a létező legrosszabb dolog amit elkövethetünk a kisfával.
A zárt térben való permetezés és a fólia alá dugás igen káros a fának, mivel a páradús környezet és a légmozgás hiánya  miatt a lombkorona nem tud leszáradni kellő képpen és így befülledve táptalaja a különböző gombafajoknak.
A saját tapasztalatom a következő a fácska tartásával kapcsolatban amit kipróbálva csak így nevelem őket.

Tavaszi fagyok elmúltával, mikor már éjszaka is a hőmérséklet nem esik le 10-14 Cfok alá, a fákat ki lehet tenni szabad levegőre, akinek van rá módja. Körülbelül 2 hét alatt a fácska lombozata teljesen megváltozik. Haragos zöld és feszes lombkoronát produkál. Ilyenkor régi leveleit eldobálja, ez természetes jelenség nála. Mivel az új levelek megjelenésével a lombkorona közepe felé található idősebb leveleket elhullajtja.

A szabadban tartás fontos része az elhelyezés, hova tegyük, mi káros és mi nem?!
A fát a reggeli napsugarak érhetik ez kb. 11 óráig hasznos neki,  az erős napsütéstől óvni kel , ezért délután 16 óráig ne érje tűző nap. Ha sikerült ilyen helyet találni neki ez már fél siker.
Általában nagy fák alatt vagy közelében találhatunk ilyen helyet.
Ha meg vagyunk a hely ki választásával, az öntözés lehet a másik „buktató”.

Hogy, és mikor öntözzünk, és főleg mivel!
Az öntöző víz megválasztása „életmentő” lehet a fácska életében. A csapvíz kimondottan káros a benne található klór miatt, ez teljesen tönkreteszi a gyökérszőröket és a fa szomjan hal.
A legjobb megoldás az esővíz, ezt összegyűjtve lehet használni.
Szabadban tartásnál a Carmonát naponta meg kell öntözni áztatásos módszerrel. A hangsúly az áztatáson van, mivel a Carmona az első kiszáradt gyökérzetre azonnali lombvesztéssel válaszol, tehát érdemes komolyan venni az öntözés idejét és időtartamát. Célszerű 30 perces áztatással öntözni, fontos, hogy az öntözővíz ellepje föld felszínét is! Így kellő mennyiségű vizet tud felvenni az ültető közeg.
Az öntözést mindig estefelé, vagy kora reggel végezzük. Ha ugyanis „délidőben” öntözünk, a napsütéstől felhevült tálban lévő gyökérzet, (mely egy meleg napon akár 35 Cfokosra is melegedhet, vagy tovább) ekkor kap egy lényegesen hidegebb hőmérsékletű vizet, le fórázhatjuk a gyökérzetet és ekkor fánk sorsa meg pecsételődött.
Az öntőző vizet tartsuk mindig szabadban, ha lehet, érje a nap, így a hőmérséklete is ideális lesz az öntözéshez.

Tápanyag utánpótlás?
A Carmona, szereti a tápanyagdús környezetet de vigyázzunk mert a túlzott tápanyag bevitel káros lehet.
Részemről a Biogold  természetes alapú trágyát használom, mivel egy 15 cm es tálban nevelt fához a tavaszi időszakban 2 db ot adagolok így kellő mennyiségű tápanyag oldódik ki minden öntözéskor a talajba. Három hónapig elegendő ez a tápanyag mennyiség a fának és száz forintba kerül.

Tartás lakásban.
Az első sorokban írtam a fólia alá zárásról és permetezésről.
Lakásban a Carmonát nem a páratartalom öli meg, hanem az rossz öntöző víz, és öntözési technika!
Fent leírtam a technikát, lakásban viszont a páratartalom lényegesen kevesebb a fűtés miatt.
Célszerű a fánkat egy tálcára állítani, ami alatt aprókavicsréteg húzódik, a kavicsrétegre öntött kevés víz mennyiség  a nap folyamán párafüggönyt képezve felfelé elpárolog, ilyenkor kellő mértékű mikroklímát varázsol a fa köré, ez bőven elegendő a fának.
A lényeg a gyökérzet nedvesség tartalma. A titok a kellő öntözés, célszerű 2 órára is akár vízbe állítani fánkat így nem szárad olyan gyorsan ki a lakásban, mert van ideje megszívnia magát az ültetőközegnek.
A téli hónapokban a fénymennyiség hiánya és a meleg környezet komoly próbatétel fáinknak. Ilyenkor minden lépésünknek komoly következménye van a fa életében. Mivel télen a három fő elemből csak kettő van „kellő mértékben” jelen (hőmérséklet, fény, víz) így fánk csak vegetál, és nem úgy viselkedik mint a nyári időszakban. A levelek kifakulhatnak, megnyúlnak, lehullnak. Ilyenkor szoktak pánikba esni az emberek és fóliáznak, és permeteznek ész nélkül, ez a módszer csak az „Í”- re a pont ilyenkor!
Fontos, amikor ősszel a bevisszük a fánkat a lakásba, célszerű a legtöbb fényt kínáló helyre tenni ez általában az ablaktól számított 1,5 méteren belüli tartomány, itt annyi fénymennyiség jut a kisfára, ami elegendő neki a téli hónapokban. Viszont általában az ablak alatt helyezkedik el sok lakásban a radiátor, vagy fűtőtest, ettől legalább 50 cm távolságot biztosítsunk fánknak, ugyanis a felfelé áramló meleg levegő teljesen leszáríthatja a lombkoronát.

Kártevők,
A kártevők lakásban általában szertettel falatoznak a kisfa nedveiből ezért kellő védelmet kell kitalálnunk a kisfának erre az időszakra. Mivel a vegyszerek nagy része zárt térben nem használható, így természetes védelmet kell felállítani a fának. Kaphatók már a boltokban is spray formájában olyan szerek amik levéltetvekre használható biztonsággal.
A másik a megelőzés, az oliva olajjal kevert víz permetezése a lombkoronára, ez megelőzésnek elegendő mivel az olaj filmréteget képez a leveleken így nehezebb a kártevőknek „meghódítani” a fát. Az olivaolaj kb. 2 hónap alatt lebomlik így nem károsítja a fát.

Remélem kellő segítséggel szolgált e pár sor a Carmona kedvelőknek és bátrabban állnak hozzá a kisfácska nevelésének.

További kérdésekre szívesen válaszolok.

 Hirth János

http://hirthbonsai.hu/index.php?option=com_virtuemart&page=shop.browse&category_id=8&Itemid=53

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése